Meme, modifiye apokrin bir ter bezidir. Esas fonksiyonu laktasyon(emzirme) döneminde yenidoğanı beslemektir. Gebelik döneminde hormonların etkisiyle değişmekte; takiben emzirme döneminde kanserojenlere karşı direnç kazanmaktadır. Meme; süt bezleri, burada üretilen sütü meme başına taşıyan kanallar ile bunların arasını dolduran yağ ve bağ dokusundan oluşur.

Meme Hastalıklarında Belirtiler Nelerdir?
Memede Kitle

Meme kanseri kadınlarda görülen en sık kanserdir. 40 yaş üstü kadında saptanan kitle, aksi ispat edilene dek kanser olarak kabul edilmelidir. Meme kanseri, %70-80 hastada ağrsız kitle ile bulgu verir..
Memenin malign(kötü huylu) kitleleri ağrısız, sert, düzensiz sınırlı, cilt ve dern tabakalara yapışık olma eğilimindedir.

Satellit Nodüller ve Cilt Metastazları
Memedeki ana tümör merkezde kalacak şekilde bunun çevresinde yer alan cilt lezyonlarına denir. İleri evre meme kanseri bulgusudur.

Retraksiyon (Meme Başında Çekilme)
Özellikle meme başı arkasındaki kitleler deri ve meme başı çekilmesi ile bulgu verebilirler.. Duktal ektazi (süt kanallarında genişleme) ve yağ nekrozunda da görülebilmektedir.

Eritem (Kızarıklık) ve Deri Ödemi
Meme kanserinde eritem tümörün hemen üzerindeki ciltte veya meme derisinde geniş alanda yaygın şekilde olabilir.Meme derisi gergin ve parlaktır.

Meme derisinde ödem, lenf drenajının tıkanmasına bağlı gelişir.

İnflamatuar tip meme kanserinde sıklıkla kitle olmaksızın memede eritem, ödem, hassasiyet ve büyüme olur. Görünüm, portakal kabuğu (Peu d’orange) adını alır.

Meme Ödemi ve Jigantomasti
Gebelik sırasında memede ileri drecede büyüme olmasıdır.Lenf drenajı bozularak memede yaygın ödeme sebep olur.

Meme Derisinde Kitle ve Ülserasyon
Meme kötü huylu tümörleri deride beslenme bozukluğunu takiben deride yaralar oluşturabilir

Meme Başı Akıntısı
Meme başı akıntısı(MBA) kitle ve ağrıdan sonra en sık 3.yakınmadır. İyi huylu meme hastalıklarının %10-50 sinde mevcuttur. Normal koşullarda süt bezleri ,sıvı salgılar.Bu salgı çapı giderek artan süt kanallarına boşalır. Kanal ağzı keratin tıkaçla kapalıdır. Kanal içi basıncı arttıran ya da keratin tıkacın tutunma gücünü azaltan nedenler meme başı akıntısına sebep olur.
MBA, benign(iyi huylu) ve patolojik olarak ikiye ayrılabilir.Benign MBA, meme başının uyarılması veya sıkılması ile olan akıntılardır.Genellikle iki taraflıdır. Beyaz, sarı, yeşil renkli olabilir.
Patolojik(hastalık bulgusu olan) MBA tek taraflı, kendiliğinden olur.Berrak veya kanlı olabilir.Artmış meme kanseri riski ile ilişkilidir.
Meme kanserinde kitle olmaksızın akıntı şeklinde bulgu verebileceği akılda tutulmalıdır. Kitle ile birlikte kanlı MBA, kanser açısından uyarıcı olmalıdır.

Galaktore
Meme başından süt gelmesidir. Normal (fizyolojik) ve anormal (patolojik) olduğu durumlar vardır.Prolaktinoma, Primer hipotiroidism,siroz, bazı ilaçlar galaktore yapabilir. Tanımlanmamış gebelik, travma, cerrahi girişim ve aşırı egzersizlerden sonra (fizyolojik) görülebilir

Mastalji
Çok sık karşılaşılan bir yakınmadır.50 yaş altı kadınların %70’inde mevcuttur.

Mastalji, ağrı şiddeti ve adet siklusu ile ilişkisine göre gruplara ayrılır.
Mastalji sınıflamasında 3 grup yer alır:
1. Döngüsel mastalji, 30’lu yaşlarda sık görülür. Bir tarafta daha şiddetli olabilir. Menstrüel siklustan 5 gün önce başlar ve üst dış kadranda lokalizedir. Hastaların 1/5 inde menopozla dönemde geriler.
2. Döngüsel olmayan mastalji 40 lı yaşlarda daha sıktır. Tek taraflı olup hastaların yarısında kendiliğinden geriler.
3. Meme dışı sebepler, tanı ve tedavisi zordur.