Hemoroid nedir?
Kalın bağırsağın makata yakın olan kısmındaki toplar damarların genişlemesine hemoroid denir.
Hemoroid her yaşta gözükmekle birlikte çoğunlukla 20-50 yaş arasında görülür. Makat bölgesinin en çok rastlanan hastalığıdır.Hemoroid tedavisinde erken başvuru hemoroidin daha fazla ilerlemesinin önüne geçmektedir. Hemoroid belirtileri hastayı büyük oranda rahatsız eden belirtilerdir. Belirtiler gözlemlendiğinde mutlaka bir genel cerrahi uzmanına danışılmalıdır. Çünkü erken teşhis tedavinin seyri için çok önemlidir. Ne kadar erken teşhis edilip tedavi edilirse hasta için bir o kadar iyidir. Hemoroidi geleneksel yöntemlerle tedavi etmek zararlı olabilir.
İç hemoroid nedir, rektum adı verilen kalın bağırsağın son kısmında yani anüse bağlı olan kısımda oluşan hemoroid iç hemoroiddir. Çoğunlukla ağrıya neden olmaz. Ama meme dediğimiz sarkıtlar meydana geldiyse ağrı oluşabilir.
Dış hemoroid nedir, anüste bulunan damarlarda görülen hemoroiddir. Dış hemoroidde damarların üzeri ince bir deri tabakasıyla kapalı şekildedir. Basur memeleri oluşabilir. Dış hemoroidin tanısı daha kolay olabilmektedir.
Hemoroid (basur) neden olur?
- Ailesel yatkınlık: Anne ve babada varsa gelişme riski vardır.
- Karın içi basıncı arttıran tüm nedenler.
- Hareketsiz veya fazla aktif ve çok zorlayıcı bir yaşam tarzının olması. Çok fazla oturma, ayakta kalma ve ağır işlerde çalışma tetikleyicidir.
- Zorlayıcı sporlar: Halter, bisiklet..
- Kötü tuvalet alışkanlığı olması: Tuvalette uzun süre oturmak (gazete dergi okuma) veya ihtiyacını devamlı ertelemek.
- Düzensiz tuvalet alışkanlığı: Uzun kabızlıklar ve ishaller.
- Şişmanlık, yaşlılık ve hamilelik
- Düzensiz ve dengesiz beslenme, yeterince su içmemek.
- Alkol, sigara, fazla kafein tüketimi ve aşırı baharatlı tahriş edici gıdalar.
- Hemoroid (basur) oluşturan nedenleri arasında yer alır.
Hemoroid (basur) belirtileri nelerdir?
- Dışkıda kanama
- Uzun süreli kabızlık
- Uzun süreli ishal
- Dışkılama esnasında ağrı
- Dışkılama sırasında yanma
- Düzensiz bir şekilde tuvalete çıkma
- Makatta kaşıntı
- Makatta ıslaklık, şişlik ve akıntı
- Otururken oluşan ağrı
- Dışkılamada zorluk çekme
- Hemoroidin bir süre sonra anüsten dışarıya çıkması
- Zorlama ve tuvalet sonrası makat (anüs) ağrısı
- Damla damla veya dışkılama sırasında patlar tarzda kanama. Dışkının üzerindedir.
- Sıvı sızıntısı nedeniyle ıslaklık hissi ve tahriş oluşup hassasiyet ve kaşıntı yapar.
- Dışkı kaçırma ve iç çamaşırda kirlenme
- Ele gelen meme ve sertlik en sık görülen belirtilerdir.
- Dış hemoroidler genelde ağrı ve sertlikle belirti verir pıhtıyla tıkanırsa tromboze olur. İç hemoroidlerde kanama daha fazla görülür.
- Hemoroid (basur) belirtileri arasındadır.
Hemoroid (basur) hastalığının evreleri nelerdir?
Toplumda tam bir bilgi sahibi olmamaktan ya da yanlış bilgilerden dolayı hemoroid hastalığının evresi hakkında yanlış ifadeler kullanılmaktadır. Öncelikle dış hemoroid hastalığında herhangi bir evre ya da dereceden söz edilemez. Büyüme ya da tromboze (içerisinde pıhtı birikmesi) hemoroid durumu söz konusudur. Derecelendirme ya da evrelendirme iç hemoroid hastalığı için söz konusudur. Evre 1 ve 2 hastalıkta iç memeler büyümüş ancak dışkılama sonrası yerlerine (makat içerisine) geri dönerler. Kanama gibi bulgular bulunabilir. Evre 3’te büyümüş ve hastalıklı basur memeleri makat içerisine ancak itilerek dönebilirler. Evre 4 hastalıkta ise tüm memeler makat dışında olup elle itmekle kaybolmaz.
Hemoroid (basur) hastalığında hangi tedavi yöntemleri kullanılır?
Hastalarda tedavi seçimi hastalığın evresine göre uzman doktorun bilgilendirmesi sonrası hastayla birlikte alınmalıdır. Yöntem seçimi her hastaya ayrı olarak yapılmalıdır. Bazen birkaç yöntem kombine edilebilir. Erken evrelerde ilaç tedavisi, yaşam tarzı değişilklikleri ile şikayetler geriletilebilir.
Hemoroid lastik bant yöntemi nedir?
Hemoroid pakelerine lokal anestezi altında poliklinik şartlarında bir ekartör ve bir aplikatör sayesinde lastik bant uygulanması işlemidir. Hemoroid pakesi 1-2 hafta sonra nekroza uğrayarak ortadan kaybolur. Hastalığın evresine göre, uygun hastalarda uygulanabilir.
Cerrahi hemoroidektomi nedir, nasıl uygulanır?
Hastalıklı hemoroid memelerinin cerrahi aletler ve dikiş materyalleri yardımı ile kesilip çıkarılmasıdır. Bu yöntemde alınan hemoroid memelerinin tekrar çıkması ya da toplumdaki tabirle üremesi mümkün değildir. Son yıllarda damar kapama cihazları da bu yöntemde yardımcı aparat olarak kullanılarak ameliyat süresi kısalmakta ve cerrahın işi kolaylaşmaktadır.
Longo stapler hemoroid ameliyatı nedir?
Hemoroid rahatsızlığının tedavisindeki doktorlar tarafından en çok tercih edilen ve etkili yöntemlerden biri olan longo stapler hemoroid ameliyatıdır. Tek kullanımlık longo stapleri adı verilen bir alet kullanılarak yapılan longo ameliyatı, klasik ameliyata göre daha az ağrılı olduğu için tercih edilmektedir.
Makatın görünen bölümünden 4-5 cm yukarıdan, 1-2 cm yüksekliğinde silindir şeklinde bir mukozal halka çıkarılır. Böylelikle hem dışarı doğru çıkan ve sarkan kısımlar içeriye doğru çekilmiş olur hem de hemoroidal genişlemelere giden kan akımı da kesintiye uğradığından küçülmüş olur.
Lazer ile hemoroid tedavisi nedir, nasıl uygulanır?
Hemoroidal hastalıkta pakelere yapılan yaklaşık 2mm lik küçük bir kesiden gönderilen ince lazer probu ile hemoroid pakesi içine girilerek atış yapılır. Böylelikle hemoroid pakesi büzülerek küçülür. Aynı zamanda hemoroidopeksi (asma) işlemi de yapılmış olur. Bu işlem için özel geliştirilmiş lazer cihazları ile genellikle 8 Watt lık 3 sn süren atışlar yapılır. İşlem sırasında cihazdan çıkan farklı dalga boyundaki ışınlardan gözlerimizi özel gözlüklerle koruruz. Ardından işlem alanına buz uygulanır. Dikiş kullanılmaz. İşlem genellikle 10-15 dakika sürer. Hastalar aynı gün evlerine gidebilirler. Uygun hastalarda uygulanan bu yöntemde, işlem sonrası ağrı daha az olmakta ve işe dönüş hızlı olmaktadır.
Hemoroidal arter ligasyonu (bağlaması) Doppler hemoroid tedavisi nedir?
Genel anestezi altında yapılan ağrısız, acısız, kesisiz hemoroidal arter bağlaması adı verilen doppler ile yapılan bu işlem minimal invaziv bir yöntemdir. Standart hemoroid ameliyatlarında hemoroidler kesilerek alınmaktadır ve o bölgeye dikiş atılmaktadır. Bu, hasta için ağrılı bir işlem olabilmektedir. Doppler işleminde ise kesi yapılmamakta, da, hasta ağrı ve acı hissetmemektedir. Özel bir ultrasonik doppler sistemiyle hemoroide giden damar bulunmakta ve özel bir cihazla dikilerek boğulmaktadır. Hastalar 1 günlük hastane yatışı sonrası günlük yaşantılarına, ertesi gün de iş hayatlarına dönebilmektedirler. İşlem sonrası herhangi bir iz kalmamaktadır.