Tiroid nedir? Görevleri nelerdir?

Tiroid bezi boynun ön kısmında yer alan kelebek şeklinde bir organdır. Görevi tiroid hormonlarını salgılamaktır. Bu hormonlar metabolizmamızı düzenlerler. Tiroid hormonlarının normalden fazla salgılandığı duruma hipertiroidi adı verilirken, normalden az salgılandığı duruma ise hipotiroidi adı verilir. Hipertiroidi hastalarında çarpıntı, aşırı iştaha rağmen kilo verme, sinirlilik, özellikle ellerde titreme ve terleme gibi şikayetler görülür. Hipotiroidili hastalarda ise hareketlerde yavaşlama, kilo artışı, kabızlık, ciltte kuruma, saçlarda dökülme gibi şikayetler ortaya çıkar.

Guatr nedir? Nasıl oluşur?

Tiroid bezinin fonksiyonları dışında yapısal bozuklukları da görülebilir. Tiroid bezinin tamamının veya bir kısmını büyümesi durumuna guatr adı verilir. Bu büyüme diffüz olabildiği gibi nodüller vasıtasıyla da olabilir

Tiroid bezindeki nodüllere yaklaşım nasıl olmalıdır?

Tiroid bezi içinde saptanan küçük kitlelerdir. Genellikle iyi olsalar da kanser riski taşıyabilirler. Öncelikle boyun muayenesinde nodüllerin boyutu sertliği ve hareketliliği değerlendirilir. Sonrasında yapılan ultrasonografik inceleme ile tiroid nodüllerinin boyut, şekli, kanlanması daha ayrıntılı biçimde incelenir. Kan testi ile tiroid fonksiyonlarına bakılır. Anormal hormon düzeyleri ilaç ile düzenlenebilir. Şüpheli görülen modüllerden ve 1 cm’nin üstündeki modüllerden iğne biyopsisi yapılır.