Kesi fıtığı nedir?

Geçirilmiş karın ameliyatları sonrası kesi yerlerinden çıkan fıtıklardır. Bu fıtıklar da çok küçük ya da çok büyük olabilir. Bazen bu fıtıkların onarılması komplike teknikleri gerektirebilir.

Kesi yeri fıtığı belirtileri nelerdir?

Kesi yeri fıtıkları, birden fazla alanda gelişebilir. Genelde ayaktayken, öksürürken ya da ıkınırken yara izi olan bölgedeki şişme ile fark edilmektedir. Bu tip fıtıklar hızla büyüyebileceği için fark edilmesi durumunda zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir.

Kesi yeri fıtığı tedavisi nasıl yapılır?

 Kesi yeri fıtığı tedavisinde tek etkin yöntem ameliyat ile onarımdır. Yıllar içinde çok farklı cerrahi teknikler denenmiş ve artık standart olarak kabul gören yöntemler belirlenmiştir. En sık kullanılan yöntem, son teknolojik yeniliklere bağlı olarak geliştirilen laparoskopik (kapalı) fıtık onarımı yöntemidir. Her karın ameliyatından sonra kesi yeri fıtığı oluşma ihtimali vardır. Tamirinde açık ya da laparoskopik yöntem seçilebilir. Açık yöntem seçildiğinde karın duvarı üstünden veya karın duvarı içinden yama konularak tamir yapılır. Mümkün olduğu kadar karın içinden yama konularak tamir yapılmaya çalışılmalıdır. Ama karın içi ileri derecede yapışıklık olduğunda bu yöntem her zaman bu mümkün olamayabilir. Laparoskopik yöntem kesi yeri fıtığında hasta açısından son derece konforludur. Tüm karın boydan boya kesilmiş olsa ve burada büyük bir fıtık olsa dahi laparoskopik onarım yapılabilir. Karın içi yapışıklıktan dolayı organ yaralanmasına yol açmamak için bu yöntem son derece dikkatle yapılmadır. Portlar açık teknikle girilir. Barsaklar dikkatle yapışan yerlerden ayrılır. Fıtık defekti birden fazla olabilir. Tüm defektleri kapatacak şekilde ve bu büyüklükte yama kullanılması önemlidir. Bu yama barsaklara yapışmayan özel yama olmalıdır. Yine bunlar uzun dönemde eriyebilen aparatlarla karın duvarına tespit edilir. Laparoskopik bitirildiğinde hastaya dren konulmaz. Ağrı açık ameliyata göre çok daha azdır. Cilt altında serum birikmesi olmaz. Cerrahın son derece tecrübe sahibi olması gerekir. 

NADİR GÖRÜLEN KARIN ÖN DUVARI FITIKLARI

Grynfelt fıtığı nedir?

Nadir görülürler. Üstte son kaburga ve serratus posterior inferior kası, önde internal oblik kas, arkada quadratus lumborum tarafından sınırlandırılmış üçgen şeklindeki alandan çıkan fıtıklardır.

Petit fıtığı nedir?

Alt lomber üçgen de denen latissimus dorsi ve eksternal oblik kasların kenarları ile iliak krest ile sınırlanan üçgen şeklindeki alandan çıkan fıtıklardır.

Spigelian fıtık nedir?

Rektus abdominis kası ile lateral karın kasları arasındaki hattan çıkan fıtıklardır. Fıtık içeriği cilt altına kadar ulaşmayabilir. Bu nedenle tanı konulması zordur. Hasta ağrı ile başvurur ve fıtık boğulması ihtimali yüksektir. Tanı konulmasında bu fıtığın akla gelmesi önemlidir.

Obturator fıtık nedir?

Obturator kanaldan çıkan fıtıklardır. Muayene ile tanı konması zordur. Sıklıkla ileri yaşlı kadınlarda görülür. Fıtık boğulması kliniği izlenir ve tanı genellikle tomografi veya ameliyat sırasında konur. Kapalı kasık fıtığı ameliyatlarında (TEP) bu alanın da kontrol edilmesi önerilmektedir.

Maydl fıtık nedir?

İnce barsağın fıtık kesesi içine W şeklinde girmesidir.

Littre fıtığı nedir?

Fıtık kesesi içine Meckel divertikülünün girmesidir.

Amyand fıtık nedir?

Fıtık kesesi içine apendiksin girmesi ve sıkışması neticesi akut apandisit gelişmesi durumudur.