Obezite nedir?

Bedenin harcama kapasitesinden daha fazla enerji alınması ve depolanması nedeniyle oluşur. Altta yatan bir hastalık (genetik,hormonal,metabolik) olmadığı durumlarda bu denklemi bozan fazla gıda alımı ve/veya enerji tüketim azlığı düzeltilmelidir.

 

Kime obez denir?
Obezitede kriter olarak Vücut Kitle İndeksi’ne (VKİ) bakılır.  VKİ kilogram olarak vücut ağırlığının metrekare olarak boya bölünmesi ile hesaplanır.
VKİ’ne göre Obezite Sınıflaması:
VKİ: 20-25 kg/m2 Normal
VKİ: 25-30 kg/m2 Fazla kilolu
VKİ: 30-35 kg/m2 Hafif obezite
VKİ: 35-40 kg/m2 İleri düzey obezite
VKİ: 40-50 kg/m2 Morbid obezite
VKİ: > 50 kg/m2 Süper morbid obezite

Obezite kronik bir hastalık olarak kabul edilmeli ve tedavi seçimi hastaya özel yapılmalıdır. Tedavide diyet, egzersiz, ilaç tedavisi, psikolojik tedaviden cerrahi tedaviye kadar uzanan geniş seçenekler bulunmaktadır.Tedavi sırasında doktor, diyetisyen bazen psikolog ve fizyoterapisti de içeren multidisipliner yaklaşım önemlidir.

Mide botoksu nedir?

Mide botoksu VKİ 25-35 kg/m2 olan hastalara uygulanabilen endoskopik bir yöntemdir.

Mide botoksu işlemi nasıl uygulanır?

İşlem gastroskopi işlemi sırasında Dysport botoks kullanılarak yapılmaktadır.

Mide botoksu işlemi kimlere yapılmaz?

Mide botoksu işlemi, botoks alerjisi olanlarda, mide ülseri, ağır diabet ve vaskülit gibi bazı immun sistem hastalıklarında yapılmamaktadır.

 

Mide botoksu etkili bir yöntem midir?

Botoks etkisi uygulamadan 3 gün sonra başlamakta ve 4-6 ay kadar devam etmektedir.Hastalar % 10-15 kilo vermektedir. Kendi tecrübemiz yaklaşık 10-15 kilo verildiği şeklindedir. İşlem iki hatta bazen üç kereye kadar tekrarlanabilir. Başarıda kişinin diyetine uyumu ve spor da etkili olmaktadır.

Mide balonu nedir? Kimlere uygulanabilir?

Mide balonu VKİ 27-40 kg/m2 olan hastalara veya morbid veya süpermorbid hastalarda cerrahi uygulama öncesi ön aşama olarak uygulanabilir.

 

Mide balonu işlemi nasıl yapılır?

FDA onaylı, sıvı ile doldurulan 6 ay veya 12 aylık balonlar kullanılmaktadır. Uygulama 18 yaş üstü hastalara yapılmaktadır. Mide balonu yemek borusu veya mide ülseri olanlar, iltihabi bağırsak hastalıkları, özefagus varisleri, geniş mide fıtığı olanlar, alkol-madde bağımlıları, gebeler ve daha önce bariatrik cerrahi geçirenlerde uygulanmaz.
Gastroskopi ile sedasyon anestezi altında yerleştirlilen balon 400-700 cc arası renklendirilmiş serum ile şişirilir. Tipine göre 6-12 ay sonra yine endoskopiyle ve sedasyon anestezi altında çıkarılır. Bu süreçte yaklaşık % 15-20 kilo verilir. Klinik tecrübemiz hastalarımızda ortalama 20 kilo verildiği şeklindedir. İşlem sonrası doktor ve diyetisyen ile hastalarımız sürekli takip edilmektedir.

Yutulabilir mide balonu (Elipse) nedir?

 Kilo vermede ana engel, küçük porsiyonlarla doyamamaktır. Mide balonları mide içinde yer kaplayarak daha kolay doymaya katkı sağlamaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile birden çok mide balonu kullanıma girmiştir. Bunlardan bir tanesi de akıllı balon veya yutulabilir balon olarak da adlandırılan Elipse mide balonudur.

Yutulabilir mide balonunu diğer balonlardan ayıran özelliği nedir?

Bu balonu diğerlerinden ayıran özelliği mide içine balonun yerleştirilmesinde endoskopi işlemi ve anestezinin gerekmemesidir. Bu son teknoloji balon kısa ve kolay bir işlem ile hastaya yutturulmakta ve ardından yeri skopi altında kontrol edilmektedir. Balon içerisindeki sıvıyla enzimatik etkileşime girerek yaklaşık 4 ay sonra eriyip dışkı ile atılmaktadır. Dolayısıyla balonun çıkarılması için de endoskopi yapılmasına gerek kalmamaktadır.

Yutulabilir mide balonunun riskleri nelerdir?

Mide balonunun yutturulması sırasında komplikasyon oranı oldukça düşüktür. Balonun yutturulma işlemi sonrası ilk 48 saate bulantı, kusma, öğürme hissi ve karın ağrısı gibi şikayetler görülebilir. İlk 7 gün içinde bu yan etkilere bağlı olarak balonun endoskopik yöntemle çıkarılma olasılığı %1-2 civarındadır.

 

Yutulabilir mide balonu kimler için uygun değildir?

Daha önce geçirilmiş mide ameliyatı ve mide ülseri olan hastalar için uygun değildir.

Yutulabilir mide balonu nasıl uygulanır?

Yutulabilir mide balonu diğer balonlardan farklı olarak endoskopi ünitesi ve anestezi gerektirmez. Ucunda ince bir ipin olduğu kapsül şeklinde olan balon bir miktar su ile doktor tarafından yutturulur. Daha sonra kapsülün yeri röntgen çekilerek kontrol edilir. Kapsül midenin doğru bölgesine ulaştı ise ağız dışında kalan ipin içinden yaklaşık 550 ml özel bir sıvı verilerek balon şişirilir. Tekrar film çekilerek balonun son hali kontrol edilir. Daha sonra ip çekilerek balondan ayrılır. İşlemler sırasında kişi uyanıktır ve konuşularak işlemler gerçekleştirilir. İşlem yaklaşık 15 dakika sürer. İşlem sonrası kişi aynı gün gündelik yaşamına dönebilir. Balon ile birlikte size bir saat ve baskül verilecektir. Baskül ile saat bluetooh üzerinden bağlanmaktadır. Bu yolla 4 ay süren takibiniz başlayacaktır. Bu süreçte alışkanlıkların değiştirilmesi ve verilen kiloların korunması çok önemlidir.

 

Yutulabilir mide balonu ile ne kadar kilo verilebilir?

16 haftalık bir program ile vücut ağırlığının %10-15 i verilebilir. Açlık hissetmeden, endoskopisiz olarak gerçekleşebilir.

 

Yutulabilir mide balonunun alternatifleri nelerdir?

Bu yöntemin alternatifleri 6 ay ve 1 yıllık balonlardır. Ayrıca bir diğer yöntem olan mide botoksu alternatif yöntem olarak sayılabilir.

Tüp mide ameliyatı (Sleeve gastrektomi) nedir?

Tüp mide ameliyatı (sleeve gastrektomi) günümüzde en sık uygulanan cerrahi yöntemdir. Laparoskopik yöntemle midenin %60-80’i kesip çıkarılarak muz gibi ince uzun bir tüpe çevrilir.

Tüp mide ameliyatı nasıl yapılır?

Ameliyat laparoskopik(kapalı) yöntem ile yapılır. Ortalama 1,5 saatte biter. Hastalar operasyon sonrası 2-3. günde taburcu edilir. Gıda alımı kısıtlandığı, iştah azaldığı ve bir miktar emilim azaldığı için hastalar kısa sürede kilo verirler. 1 yıl sonunda hastalar başlangıç kilosunun %30-35’ini verir. Hastalar ameliyattan 5 yıl sonra fazla kilolarının ortalama %60’ını kaybeder. % 15’inde yeniden kilo alma ile karşılaşılabilir.

Tüp mide ameliyatı kimlere yapılabilir?

Ameliyatın 18-65 yaş arası hastalara uygulanması önerilir. VKİ 35-40 kg/m2 olup yandaş kronik hastalıkları olan veya VKİ 40 kg/m2 üzeri olan obezlerde uygulanır. Sonuçlarda süreklilik sağlamak için diyetisyen ve gereğinde psikolog desteği mutlaka alınmalıdır. Ameliyat sonrası bu yöntemde de yandaş hastalıklarda düzelme sağlanabilmektedir. Tüp mide ameliyatı daha kolay yapılabilirliği ve yeniden kilo alan hasta grubunda ikinci ameliyatın daha kolay yapılabilmesi nedeniyle genelde çoğu hastada ilk tercihtir.

Gastrik bypass ameliyatı nedir, nasıl yapılır?

Gastrik bypass ameliyatlarıda kapalı yani laparoskopik yöntemle yapılır. Önce midede küçük bir kese oluşturulur, sonra bu kese ince bağırsağın bir kısmı bypass edilerek aşağı kısmına bağlanır. Bu ameliyatta besin alımı kısıtlaması dışında tüp mideden farklı olarak besin emilimide azaltılır. Ameliyat ortalama 2,5 saat sürer. Başta şeker hastalığı olmak üzere birçok yandaş hastalıkta gerileme sağlanır. Hastalarda bypass ameliyatı sonrasında da tüp mide ameliyatına benzer kilo verimi olmaktadır. Diabet şikayeti ağırlıklı olan, ciddi reflüsü olan hastalarda tüp mideye tercih edilir.