Obezite Nedir?

Günümüzde obezite, modern çağ hastalığı olarak bilinmektedir. Ve genel sağlık durumuna olumsuz etki etmekte, yaşam kalitesini düşürmektedir. Ayrıca obeziteye en çok yaşam tarzı etki etmektedir. Aynı zamanda obezite, vücuttaki yağ kütlesinin yağsız olan kütleye göre daha fazla olması durumudur. Bu sonuca ise sebebiyet veren olay alınan enerji ile yakılan enerji arasındaki farkın çok açılmasıdır. Böylece, birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ve bu hastalıkların başında tip 2 diyabet, yani şeker hastalığı ile nefes darlığı gelmektedir. Fakat obezite hastalığının önüne geçebilmek mümkündür; tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Sonuç olarak obezite nedir, sorusu için detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Her bireyde aynı şekilde yaşanmadığından dolayı uygulanacak olan tedavi de obezite sorunu bulunan kişilerin özelliklerine göre farklılaşmaktadır. Ve obezite türüne göre tedavi yöntemi belirlenmektedir. Sağlıklı bir yaşam için obezitenin kontrol altına alınması gerekmektedir.

Kimlere Obez Denir?

Vücut kitle indeksi ölçümüyle kimlere obez deneceği ortaya konabilmektedir. Ve obezite hastalığının teşhis edilebilmesi için bu ölçümün yapılması şarttır. Dolayısıyla kişilerin boy uzunlukları ile kütlesinin birbirine oranı, kişilerin obez ya da halk arasında bilinen kaba tabiriyle şişman olup olmadığı sonucuna ulaşılmasını sağlamaktadır. Bu ölçüme göre; kişilerin kg cinsinden ağırlıkları, boy uzunluklarının karesine bölünmektedir. Böylece çıkan sonuca göre kişilerin obez olup olmadığı, obez ise de hangi kategoride olduğu saptanmaktadır.
Vücut kitle indeksi sonucuna göre 18,5 altında olan kişiler zayıf kategorisinde yer alır. 18,5 ile 24,9 arasındaki kişiler normal kategorisinde yer alır. 25 ile 29,9 arasındaki kişiler fazla kilolu kategorisinde yer almaktadır. 30 ile 39,9 arasındaki kişiler obez kategorisinde ve 40 üzerinde olan kişiler de aşırı derecede obez kategorisinde bulunmaktadır.

Obezitenin Neden Olduğu Hastalıklar

Birçok hastalığın ortaya çıkmasında obezite etkili olmaktadır. Ve bu sebeple sağlıklı bir yaşam sürülebilmesi için obezite tedavisi bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hastalığın genel olarak yol açtığı diğer sağlık sorunları şunlardır:

  • Solunum yolu hastalıkları
  • Tip 2 Diyabet
  • Kısırlık
  • Regl düzensizliği
  • Cinsel işlev bozuklukları
  • Yüksek tansiyon hastalığı
  • Kolesterol
  • Kalp ve damar hastalıkları
  • Uyku apnesi

Obez kişilerde yaygın olarak görülen diğer hastalıklar bunlardır. Bu yüzden yaşam kalitesinin düşmesine ve yaşamsal bir risk oluşturması sebebiyle obezitenin kontrol altına alınması gerekmektedir.

Obezite Tedavisi

“Obezite nedir?” sorusu kadar obezite tedavisi de merak edilmektedir. Ancak hastalığının tedavi edilmesi için öncelikle diyet programlarından yararlanılmaktadır. Diyet programı ve egzersiz yöntemleri ile kilo veremeyen kişiler için obezite cerrahisi yöntemlerinden destek alınmaktadır. Yani spor ve diyet programlarına rağmen kilo veremeyen kişilere uygulanan obezite cerrahisi için öncelikle hastalar, endokrinolojik olarak muayene edilmektedir. Daha sonra uzman hekimin de gerekli görmesi durumunda başka alanlarda da tıbbi olarak değerlendirilmektedir.
Tüm değerlendirmeler sonucunda uzman doktorlar hastaların genel durumlarını göz önünde bulundurarak gerekli olan tedavi yöntemini tavsiye etmektedir. Bu sorun için uygulanan tedaviler genel olarak şunlardır:

  • Diyet tedavisi
  • Egzersiz tedavisi
  • Davranış değişikliği tedavisi
  • İlaç tedavisi
  • Obezite cerrahisi