Hashimoto hastalığı nedir?
Hashimoto hastalığı kronik otoimmun bir hastalıktır. 1912 yılında Japon bilim adamı Akira Hashimoto tarafından tanımlandığı için bu isim verilmiştir. Tiroid bezi yetmezliğinin en önemli nedeni bu hastalıktır. Otoimmün hastalıklarda vücut kendi dokusunu yabancı doku olarak algılayıp onu yok etmek ister ve vücut içinde bir savaş başlar. Hashimoto tiroiditinde de vücut tiroid bezini yok etmek ister. Bunun için çok miktarda anti-TPO antikoru ve anti-tiroglobulin antikoru üretir. Bu antikorlar tiroid bezine bağlanarak tiroid hücrelerini tahrip etmeye başlarlar. İlk dönemde açığa çıkan tiroid hormonları kanda yükselebilir. Ancak daha sonra tiroid hücreleri azalır ve tiroid bezi küçülür. Hormon üretecek hücre kalmaz ve sonunda tiroid hormon yetmezliği ortaya çıkar. Yıllar içinde tiroid bezi daha da küçülür. Kan testlerinde anti-TPO antikor yüksekliği saptanabilir. Tiroid hormonu eksikliği geliştiğinde verilen tiroid hormonu preperatları ile hormon tablosu düzeltilmeye çalışılır. Beraberinde inflamasyonun yani stres yanıtın azaltılması yönünde yapılacak bazı ilave tedavi ve tedbirler ile şikayetler minimale indirilebilir.
Hashimoto hastalığında beslenme nasıl olmalıdır?
Hashimoto hastalığında tiroiddeki inflamasyonu azaltmak için beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi önem taşır. Diyette karbonhidrat sınırlaması bunların başında gelir. Sınırlanan şeker, nişasta ve alkol alımı, barsak florasındaki Candida çoğalmasını azaltarak barsak geçirgenliğini azaltır. Bağırsak florasının korunması için turşu , ev yapımı yoğurt ve kefir tüketmek bu anlamda faydalı olacaktır. Ayrıca glutensiz diyet de önerilir. Buğday, arpa ve çavdar gibi glutenli tahılları içeren yiyecekler sınırlandırılabilir. Buğday, ekmekten başlayarak pek çok yiyeceğin yapımında kullanılır. Bulgur, makarna, şehriye, erişte, kuskus, irmik, tarhana buğdaydan üretilen gıdalardır. Ayrıca buğday unu ile börekler, çörekler, tatlılar yapılır. Buğday unu sütlü tatlılara, çorbalara ve bazı yemeklere kıvam vermek amacıyla eklenir. Bunların dışında hazır yiyeceklerde de buğday unu çok kullanılır. Bu nedenle sosis, salam gibi şarküteri ürünleri, kavrulmuş çerezler, salata sosları, ketçap, mayonez, hardal, et suyu tabletleri, çorbalar, kahvaltılık gevrekler, toz baharatlar gibi gibi hiç beklenmeyen yiyecekler gluten içerir. Yiyeceklerin yanında sigara kağıdı ve filtreleri, kağıt tabaklar, poşet çaylar, ruj, nemlendirici, şampuan, diş macunu gibi ürünler de gluten içerebilir.
Hashimoto hastalığında başka hangi destek tedaviler kullanılabilir?
Selenyum, magnezyum, çinko, B12 vitamini, D vitamini, çörek otu, hindistan cevizi yağı, zencefil bunlardan ilk akla gelenlerdir. Lazer tedavisi ile de çarpıcı sonuçlar elde edilebilir.